Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz!
25.11.2020
18:30

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele Günü’nde Morfidan Kadın Ormanı’nda pandemi kuralları çerçevesinde bir araya geldik, bir kez daha ‘Haklarımızdan ve Hayatlarımızdan Vazgeçmiyoruz’ diyerek tepkimizi dile getirdik. Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Sibel Özer, Kadın Meclisi Başkanı Nergiz Döner katıldı. Nergiz Döner’in yaptığı basın açıklamasında dayanışmanın kazanacağına vurgu yapıldı ve taleplerimiz tekrar dile getirildi.

 

Açıklama şöyle:

 

Şiddetin her türlüsüne karşı mücadelemizin tarihi ve belleği, dayanışmamızın ve kararlılığımızın simge günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü bugün. 25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı direnen Mirabel kız kardeşlerin katledilmelerinin 60’ıncı yıl dönümü.

 

Bu 25 Kasım’da, yerin altından üstüne kâr hırsıyla yağmalanmış bir ülkede; pandeminin, ekonomik krizin, haklarımızı ve hayatlarımızı hedef alan yasa tasarılarının, erkek şiddetinin ortasında, HAKLARIMIZDAN VE HAYATIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ! diyerek çıktık sokaklara.

 

Haklarımıza ve hayatlarımıza yönelik saldırılar sistematik bir biçimde devam ediyor. Her gün kız kardeşlerimiz katledilir, taciz ve tecavüze uğrarken, pandemide katledilen kadın sayısında da ciddi bir artış yaşandı. 2020 başından bu yana 353 kadın katledildi! Tamı tamına 353 yaşam söndü. Binlerce kadın şiddet mağduru oldu. İstanbul Sözleşmesi’ni etkin bir şekilde uygulamak şöyle dursun, kaldırmak için çalışan gerici zihniyet öldürülen tüm kadınların asıl katilidir! Katledilen ve cinayetinin üstü erkek devlet desteğiyle örtülen tüm kadınların hesabını bir kez daha soruyoruz! Gülistan Doku, Nadira Kadirova ve nice cinayetler neden hâlâ aydınlatılmadı? Hayır bizler kırıntıları değil, gerçek adaleti istiyoruz!

 

İstismar, cinayet, şiddet, cezasızlık, nafakanın gaspı, eşitsizlik, kazanımlarımızın ve haklarımızın yağmalanması, cinsiyetçilik, gericileştirme, homofobi, transfobi, savaş, baskı, güvencesizlik, emek sömürüsü, ekolojik talan, ekonomik yıkım ve kriz. Bu düzeni tersine çevirecek, bu kasvetli havayı dağıtacak gücümüz var, biliyoruz. Yaşadığımız her türlü erkek – devlet şiddeti karşısında kadın dayanışmasıyla kazanacağımızı biliyoruz.

 

Bizler yaşadığımız ülkeyi ve dünyamızı, kadınların ve tüm insanların eşit ve özgür olduğu, herkesin insanca yaşadığı bağımsız, özgür, adil bir yere dönüştürmek için emek veriyoruz. Bu mücadelede sahip olduğumuz güç, birbirimizle kurduğumuz dayanışma, yan yana olmak, yalnız olmadığımızı bilmektir. Latin Amerika’dan Tunus’a, Polonya’dan Suriye’ye, Türkiye’den Rusya’ya, Lübnan’dan Pakistan’a tüm dünyada dişimizle tırnağımızla elde ettiğimiz haklarımız için direniyoruz! Mirabel kardeşlerin direnişine omuz veriyor, eşit ve özgür bir yaşam umudumuzu büyütüyoruz!

 

Tüm dünyada baş gösteren pandemi ekonomik bir krizin eşiğinde olan ülkemizi iyiden iyiye olumsuz etkiledi. Ekonomik krizlerde her zaman ilk olarak gözden çıkarılan kadınlar, pandemi sürecinden de yine nasibini aldı. Gittikçe zorlaşan şu koşullarda en ağır fatura, biz kadınlara kesiliyor.

 

Nilüfer Kent Konseyi ve Kadın Meclisi olarak, pandemi sürecinde artan ve uzun bir süre daha devam edecek ekonomik krizin ve şiddetin mağduru olan kadınlarla dayanışmak için ‘Kız kardeşlik köprüsü’  - kadın dayanışma ağı - oluşturma fikri ortaya çıktı. Kız kardeşlik köprüsü için somut, uygulanabilecek adımları Nilüfer’de bulunan pek çok kadın ve kadın örgütü ile iletişime geçerek pandemi koşullarına rağmen geliştirmeye gayret ettik.

 

Çünkü bizler biliyoruz ki, kadın kadının yurdudur. Biz birbirimizle dayanışarak, omuzdaşlık ederek bu karanlık günlerden güneşli günlere adım atabiliriz.

En yakın zamanda Nilüfer’de kadın dayanışmasının ayak sesleri duyulacak, dayanışma kazanacak!

 

Taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz,

 

İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284’ü etkin uygulayın.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini tanıyın.

Kadın sığınakları yeterliliğini sağlayın.

Şiddeti izlemeyin müdahale edin, cezasızlığa son verin.

Ekonomik haklarımızı güvence altına alın.

Kadınlara yönelik sosyal politikaları ‘aileyle’ sınırlandırmayın.

Nafaka hakkımıza dokunmayın!

 

Ağzımıza maske taktık diye susmuyoruz! Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz!

 

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI!

NİLÜFER KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ – NİLÜFER BELEDİYESİ

 

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele Günü’nde ayrıca iki çevrim içi atölye gerçekleşti. Deniz Spatar’ın yürütücülündeki ilk atölyenin konusu; “Bir Şiddetsizlik Yolu: Marshall Rosenberg’in Şiddetsizlik İletişim yöntemiyle tanışma”ydı. İkinci atölye ise İnci Dönüşüm Derneği’nin yürütücülüğünde “Şiddete Karşı ‘Da(ya)nışma Eğitimi üzerine yapıldı. 

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…