Egemenliğin kayıtsız şartsız millete emanet edilişinin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı`nın 101. Yıldönümünü Nilüfer Belediyesi Halk Evi önünde bulunan Cumhuriyet Meydanı`nda coşkuyla kutladık. Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisimizin de protokolde yer aldığı kutlamaya ayrıca Nilüfer Kent Konseyi Başkanımız Neslihan Binbaş, Genel Sekreterimiz Emre Karagöz de katıldı ve çocukların coşkusuna ortak oldu. Çocuk Meclisi Başkanımız Eda Türkmen, yaptığı konuşmada çocukların yaşadıkları sorunlara değindi. Konuşma şöyle: ``Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlamak için toplanmış bulunuyoruz. Ancak bir çocuk olarak özellikle Türkiye`de çocuklara armağan edilmiş bu bayramı kutlamak ne kadar doğru emin olamıyorum. Çocuklara yönelik suçların cezalarının yetersizliği, pandemi ile daha da belirginleşen eğitim eşitsizliği, ulaşım haklarımızın kısıtlanması, bilgisayar önünde geçirmek zorunda kaldığımız saatlerin sonucu olarak koca bir neslin gelecekte ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşacak olması, günümüzde maruz kaldığımız sorunlardan. Bu sorunları çözmek tabii ki devletin sorumluluğu. Bu yüzden yetkililere sesleniyorum, çalışın çok çalışın. Çalışın ki bu ihmaller son bulsun.
Konuşmanın bu kısmına başlamadan önce söylemeliyim ki az sonra paylaşacağım veriler büyük çoğunluğu maalesef güncel değil bunun temel nedeni devletin artık bu bilgileri paylaşmaması. Bulmak isteyip de bulamadıklarımızdan bahsetmiyorum bile. Ama sadece ulaşabildiklerimiz bile yeter de artar.
- Türkiye`de son 10 yılda istismara uğrayan çocuk sayısının 250 bini aştığını görüyoruz.
-Birleşmiş Milletler çocuk hakları sözleşmesine göre evlenmek için yaş sınırı 18`dir. Sözleşmeye göre 18 yaşının altındaki her birey çocuk sayılır. Ama buna rağmen Türkiye`de 36.300 çocuk evliliği gerçekleşmiştir.
-Adalet Bakanlığı`nın 2015`de yapmış olduğu açıklamaya göre 1652`si hükümlü 641`i ise tutuklu olmak üzere 2 bin 296 çocuk cezaevlerinde kalmaktadır.
-5/17 yaş arası toplam çalışan çocukların sayısı 720 bine ulaşmıştır.
-Türkiye`de son beş yılda yaşamını yitiren toplam çocuk sayısı 11 bin 972 olarak kayıtlara geçti.
-İçişleri Bakanlığı`na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2019 yılında yaşamını yitiren 2 bin 440 çocuğun bin 462`sinin ölümü kayıtlara `şüpheli` olarak geçti
Bizler Atamızın dediği gibi geleceğin gülü, yıldızı, ikbal ışığıyız ancak ışığımız söndürülüyor. Ama unutmayın ki Türkiye genelinde oluşan bu sorunların gelecekte elbet bir geri dönüşü olacak. Bu geri dönüş daha kötü bir yaşam alanı veya haklarını bilen çocuklar tarafından yapılacak değişikliklerle daha mutlu, daha yaşanabilir bir Türkiye`ye doğru yönlendirilebilir. Herkese iyi bayramlar diliyorum.``