Fıtrat Ne Ayol!
27.11.2014
12:07
Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin de imzacısı olduğu Kadın ve LGBTİ örgütleri, Erdoğan’ın ‘fıtrat’ açıklamasına tepki göstererek “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir” dedi. 

“Türkiye Anayasası’nın 10. Maddesi diyor ki, “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür” maddesini hiçe sayarak açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tepki gösteren 59 Kadın örgütü ve LGBTİ örgütleri tarafından imzalanan açıklama şöyle:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz 2010’da ilk defa dile getirdiği kadınla erkeğin hiçbir şekilde eşit olamayacağı söylemini bir kez daha tekrar etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu söylemi, Türkiye’nin de imza attığı birçok uluslararası sözleşmede yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği hedefine karşı çıkmaktadır.

Zaten Dünya Ekonomik Forumu’nun Cinsiyet Eşitsizliği Raporuna göre 142 ülke arasında en sonlarda, 125. sırada olan Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu söylemiyle cinsiyet eşitliğini sağlamak konusunda bir politika uygulamayacağını Cumhurbaşkanı’nın ağzından beyan etmiş oldu.

Türkiye Anayasası’nın 10. Maddesi diyor ki, “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.” Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan bu söylemiyle Türkiye Anayasası’nı da ihlal etmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beyanı Türkiye’de on yıllardır toplumsal cinsiyet eşitliği için çaba gösteren kadın hareketinin tüm kazanımlarını yok etmeyi amaçlamaktadır.

Bu söylem ayrıca uluslararası insan hakları rejimleri çerçevesinde oluşturulmuş, Türkiye’nin de imzacısı olduğu ve Türkiye Anayasası’nın 90. Maddesi uyarınca kanun hükmünde olan, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve İstanbul Sözleşme’ne aykırıdır.

Ayrıca Cumhurbaşkanı’nın bu beyanı Türkiye’nin de taraf olduğu 1995 Pekin Deklarasyonu, Pekin +5, Pekin +10, Pekin +15 ve bunlara ilişkin tüm BM Kadının Statüsü Komisyonu (CSW) kararlarına da aykırı bir beyandır.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün haftasında, günde üç kadın öldürülürken eşitlik olmadan adaletin mümkün olmadığını hatırlatıyoruz. Son yıllarda yüzde 1400 artan kadına yönelik şiddetin önemli bir nedeninin evrensel eşitlik anlayışının bu şekilde reddedilmesi olduğuna tanığız.

İmzacılar:

Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınmaevi Derneği (AKDAM), Altınokta Kibele Kadın Dergisi, Ankara Feminist Kolektif,Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği, Avrupa Kadin Lobisi – 80 Örgüt, Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği , Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği, Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği – Kadın Danışma Merkezi (ELDER),Diyarbakır Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM), Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Çalışma Grubu , Ev Kadınları Derneği (EVKAD) – Adana, Eşit Yaşam Derneği , EŞİTİZ – Eşitlik İzleme Kadın Grubu, Haklı Kadın Platformu, Halkevci Kadınlar, Hürriyet Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası, İHD Ankara Şubesi Kadın Komisyonu , İnşaat ve Kadın Derneği, İRİS Eşitlik Gözlem Grubu, İstanbul Feminist Kolektif , İzmir Kadın Dayanışma Derneği, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) Genel Merkez ve Ankara, Kadın Çalışmaları Derneği , Kadın Dayanışma Vakfı, Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Kadın Haklarını Koruma Derneği, Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma Derneği,Kadın Partisi, Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği , KARYA Kadın Derneği, KAOS GL Derneği , KEİG Platformu, Kırmızı Biber Derneği, Marmara Grubu Vakfı, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Muğla Kadın Dayanışma Grubu , Muş Kadın Çatısı Derneği , Muş Kadın Derneği (MUKADDER), Nilüfer Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi, Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birimi, Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi, Ordu Kadını Güçlendirme Derneği, Smyrna İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği, Sosyalist Feminist Kolektif , Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği , Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi ve 81 Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ve 20 Şubesi, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Van Kadın Derneği, Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP), Yeşil Sol Kadınlar.
Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…