Elektrik kayıp - kaçak paralarını geri istemek ve sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan UEDAŞ işçilerinin hakkını aramak için, 11 Şubat 2015 Çarşamba günü saat 14.00’de UEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde CLK – Uludağ’ı protesto etmek amacıyla bir basın açıklaması düzenlendi.
Nilüfer Kent Konseyi’nin de bileşeni olduğu Bursa Enerji Hakkı Meclisi’nin, elektrik ihtiyacının dağıtım şirketlerine kayıp – kaçak adı altında büyük karlar bırakmasına ve artan ücretlendirmeye karşı düzenlediği basın açıklamasına kar yağışına rağmen çok sayıda kişi katıldı.
ELEKTRİKTE KAYIP-KAÇAK ADIYLA HALKTAN ALINANI GERİ İSTİYORUZ!
ATILAN İŞÇİLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ
Aydınlatmadan, ısınmaya, sağlıklı beslenmeye kadar en temel yaşamsal ihtiyacımız olan elektrik bir hak olmaktan çıkartılıp, dağıtım şirketlerinin büyük karlar elde ettiği bir alana dönüştürüldü. enerji alanındaki serbestleştirme ve özelleştirme politikaları sonucunda elektrik faturalarımız her geçen gün artarken,faturayı ödeyemediğimizde elektrikten mahrum bırakılıyoruz.Bu yapılan özelleştirilmeler ile de çalışan işçiler kölelik koşullarında çalışıyor.
Elektrik 11-12 krş’a mal edilirken 39 Krş’a bizlere satılıyor..Faturalara eklenen kayıp-kaçak oranı, dağıtım bedeli, iletim bedeli ,perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma, gibi bedeller,vergiler,fonlar eklenerek elektrik fiyatı maliyetinin 3 katına çıkarılıyor. elektrik faturaları artık halkın aylık bütçesinde önemli bir yekün tutuyor. Elektrik faturalandırma dönemlerinde yapılan keyfi değişiklikler sebebi ile 40 günlük faturalar kesiliyor. Artan elektrik faturalarının ödenmesi zorlaşıyor. Düzensiz faturalar yüzünden geciken ödemelere açma-kesme parası eklenerek soygun katlanıyor.
Aralık ve Ocak aylarında Bursa ve Çevre ilçelerinde meydana gelen Kar yağışı ve Şubat ayı içinde meydana gelen Lodos sebebiyle uzun süreli elektrik kesintileri yaşanmıştır. Kar ve lodos hayatımızın gerçeğidir ancak etkili ve yeterli yatırım, tecrübeli teknik personel ile bu kesintiler önlenebilir. Özelleştirmenin üzerinden yaklaşık 4,5 yıl geçmiştir. Bu süre içerisinde CLK UEDAŞ'ın yılda 108 milyon TL yatırım yükümlülüğü bulunmaktadır. Arıza-bakım ,tesis için dağıtım bedeli adı altında bir yılda topladığı para ise yaklaşık 500 milyon TL'dir. CLK UEDAŞ yeterli ve etkili bir teknik yatırım yapmadığı gibi özelleştirmeler sonucunda daha fazla kar elde etmek adına teknik personel sayısı azaltılmış, çalışan işçilerine kölelik koşullarını dayatmış, yaşanan iş kazalarının sayısı artmış, son olarak da anayasal bir hak olan sendika seçme özgürlüğüne saldırmış,sendikalı oldukları gerekçesi ile arıza-bakım-onarım işçisi 17 kişi işten atılmıştır. CLK-UEDAŞ kış ayında halkı elektriksiz, işçiyi de işsiz bırakmıştır.
Elektrik Dağıtım şirketleri özelleştirilirken Kayıp kaçak oranlarının düşürüleceği iddia ediliyordu. %9 kayıp kaçak bedeli ile devir alınan işletmelerde sözleşmeye göre 6,9'a düşürülmesi gerekirken, %19 kayıp kaçak bedeli faturalarımıza ekleniyor.2014 yılında Kayıp-kaçak adı altında tüm ülkede dağıtım şirketlerinin topladığı para 5 milyarın üzerindedir. CLK-Uludağ'ın topladığı para ise 500 milyon TL'dir. Kayıp-kaçak adı altında faturalarımıza yansıtılan, bize ödetilen, şirketlerin yatırım yapmaması nedeniyle ortaya çıkan kayıptır, zenginlerin fabrikalarında , büyük toprak sahiplerinin sulama pompalarında kullandıkları kaçak elektriktir, ödemediği elektrik faturalarıdır ,"Kacak" propagandası bunu gizlemek için yapılmaktadır.
CLK-Uludağ sadece kayıp-kaçak ve dağıtım bedeli ile 1 katrilyondan fazla para toplamaktadır. Bu paranın yarısı, herhangi bir gelir elde etmek için değil, sadece insanca bir yaşamı sürdürmek için, temel bir hakkımız olan elektrik için evlerimizde kullandığımız elektriğin fatrularından elde ediliyor. Evlerimizde kullandığımız elektrik %23 iken kayıp-kaçağın yarısı bize ödetiliyor.
Kendileri çalıyor, halkı hırsızlıkla suçluyorlar.
Kayıp- kaçak bedellerinin halktan tahsil edilemeyeceği Yargıtay Genel Kurulu kararı ile de tescillendi. Bu karara rağmen hala halktan aktif enerji bedeli içinden kayıp kaçak paraları alınıyor. Yıllardır halkı hırsızlıkla suçlayanlar, kayıp –kaçak bedeli adıyla aslında halktan çalıp dağıtım şirketlerinin kasalarını doldurmuşlar. Şimdi bizden çalınan paraları geri istiyoruz. Elektrikte soyguna hayır diyoruz.
Bugün burada bizlerden haksız yere toplanan kayıp kaçak bedellerini geri talep etmek için geldik. Bursa Enerji hakkı meclisi olarak kayıp -kaçak bedellerini geri almak ve atılan işçilerimize sahip çıkmak için Bursa’nın tüm mahallelerin de stantlarımızı kurarak elektrikte yaptığınız soygunu ve işten attığınız işçileri anlatacağız. Tüm Bursa halkını kayıp-kaçak bedellerini geri istemeye çağırıyoruz.
Enerji hakkı meclisi olarak;
Elektriğin kamusal bir hizmet olarak tanımlanmasını, elektrik üretim alanındaki özelleştirmelerin durdurulmasını, özelleştirilen tüm dağıtım şirketlerinin tekrar kamusallaştırılmasını,
Halkın temel yaşamsal ihtiyacı olan 230 kWh elektriğin parasız verilmesini,
İşten atılan enerji işçilerinin işe geri alınmasını talep ediyoruz.
BURSA ENERJİ HAKKI MECLİSİ