Nilüferli gençlerden ‘Soma’ yürüyüşü
Nilüfer, geçen yıl Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasını unutmadı. Soma’da yaşanan maden faciasının yıl dönümü dolayısıyla Nilüfer Kent Konseyi ve Öğrenci Birlikleri ortaklığında bir yürüyüş düzenlendi. Sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını isteyen kalabalık attıkları sloganlarla adalet istedi.
Nilüfer Kent Konseyi önünde toplanan öğrenciler ve çok sayıda vatandaş ‘Kaza değil cinayet, Soma’ya adalet’, ‘Maden işçisi onurumuzdur’ sloganlarıyla 3 Fidan Gençlik Parkı’na yürüdü. Öğrenci Birlikleri adına basın açıklaması yapan Oğuz Pelin, ‘Bundan tam bir yıl önce Soma’da gerçekleşen kaza değil, cinayettir. 301 maden emekçisi katledilmiştir. Yüzyılın işçi katliamı olarak kapitalist dünyanın en kara sayfasına yazılmıştır. Bir daha böyle acıların yaşanmaması için büyüdüğümüzde işçiden, emekten yana politikalar üretecek, yaşanan iş cinayetlerinin sona ermesi için bizler göreve geldiğimizde çalışma koşullarının düzeltilmesi için elimizden geleni yapacağız’ dedi.
Basın açıklamasının ardından, ölen 301 madencinin anısına saygı duruşunda bulunuldu ve siyah balonlar gökyüzüne bırakıldı.
Değerli Basın Emekçileri
Bizler Nilüfer’de yaşan, Nilüfer’de okuyan Liseli Gençler olarak;
Büyük bir acının yıldönümünde burada toplanmış bulunuyoruz.
Çağrımızla alana gelen, bizimle yürüyen yaşça büyük ama yüreği bizim kadar acı ve öfke dolu olan herkese ve eylemimizde bize destek olan Nilüfer Kent Konseyi ve Nilüfer Belediyesine teşekkürlerimizi sunarak başlamak istiyoruz konuşmamıza.
Bundan tam bir yıl önce Soma’da gerçekleşen kaza değil, cinayettir. 301 maden emekçisi katledilmiştir. Yüzyılın işçi katliamı olarak kapitalist dünyanın en kara sayfasına yazılmıştır.
Soma... Yer altında hayatı pahasına ter döken işçilerin, sömürünün, eziyetin, köleliğin madenlerinde katledilişinin adıdır.
Bir daha böyle acıların yaşanmaması için büyüdüğümüzde işçiden, emekten yana politikalar üretecek, yaşanan iş cinayetlerinin sona ermesi için bizler göreve geldiğimizde çalışma koşullarının düzeltilmesi için elimizden geleni yapacağız. Özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırmanın önüne geçeceğiz. Kayıt dışı ve sosyal güvenlikten yoksun çalışma şartlarına hayır diyeceğiz ve bunu başaracağız. Ancak şu anda da Soma davasında gerçek sorumluların açığa çıkması için üzerimize düşen ne varsa yapacağız.
Gençlik olarak, farkına vardığımız bu yanlışları, en demokratik şekilde, eylemlerle protesto etmenin ve insanlık için daha iyi bir düzende yaşayana kadar sessiz kalmamanın görevimiz olduğunun bilincindeyiz.
Zor koşullar altında çalıştırılan, en temel insani hakları ellerinden alınan, emekleri sömürülen işçilerimizin; grev alanlarında, fabrikalarda, tarlalarda, madenlerde ve meydanlarda süren mücadelelerinde; her zaman ve her şekilde yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.
Soma'da devlet, patron, para babaları; yani düzenin ta kendisi tarafından öldürülen 301 işçinin tümünü büyük bir üzüntü ile anıyoruz.
Yakınlarının ve tüm Türkiye halkının başı sağ olsun.
Öğrenci Birlikleri