Rıza Türmen söyleşisi
29.03.2017
19:30

Eski AİHM Yargıcı ve 24. Dönem CHP Milletvekili Rıza Türmen Nilüfer`deydi. Uğur Mumcu Sahnesi`nde gerçekleşen ve Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp`in açılış konuşmasıyla başlayan söyleşide Rıza Türmen, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

`Türkiye Nereye Gidiyor?` başlığıyla gerçekleştirdiğimiz söyleşide konuşan Rıza Türmen, Türkiye`nin nereye gittiği 16 Nisan`da belli olacak dedi. Anayasa maddeleri ve başkanlık sistemiyle ilgili bilgiler veren Türmen, `Dünya’da başkanlık sistemini uygulayan ve başarılı olan tek ülke Amerika Birleşik Devletleri`dir. Çünkü burada güçler ayrılığı mevcuttur. Bu da diktatörlük siteminin var olmasını engelleyen bir durumdur. Anayasamızın 18 maddesinin genel gerekçesine baktığınızda özgürlükten ve demokrasiden hiç bahsedilmez. Fakat istikrardan bol miktarda söz edilir. Türkiye`de istikrarsızlığın tek sebebi kutuplaşmadır. Bu kutuplaşma ortadan kalkarsa Türkiye çok daha istikrarlı bir ülke olacaktır. Ama söylenenin tersine başkanlık sistemi kutuplaşmayı arttıracak bir sistemdir ve bu kutuplaşma arttıkça da istikrarsızlık artacaktır. Yapılan tarafsız araştırmaların sonucu gösteriyor ki, Başkanlık sistemi Türkiye`yi demokrasiden uzaklaştırdığı gibi, Türkiye`nin büyümesine değil aksine küçülmesine yol açacaktır. Türkiye`de insanların tek bir ortak paydası var; Demokratik bir Türkiye`de yaşama isteği. Baskının, korkunun olmadığı, özgürlüklerin serbestçe kullanıldığı, bağımsız bir yargı tarafından güvence altına alındığı bir Türkiye.` diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Söyleşinin sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Rıza Türmen`e, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp ve Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Aysel Okumuş, değerli katkılarından dolayı teşekkür ettiler.


Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…