Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu, 16 Ekim Dünya Gıda günü nedeniyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Nilüfer Kent Konseyi’nde gerçekleşen basın açıklamasını Kırsal Alan Çalışma Grubu adına Arca Atay okudu.
16 Ekim Dünya Gıda Günü Basın Açıklaması
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun kuruluş günü olan 16 Ekim her yıl Dünya Gıda Günü olarak anılmaktadır.
FAO‘nun kuruluş amaç ve çalışmaları dünya toprakları üzerinde yapılan tarım ve bunun ürünleri olan gıdayı kapsamaktadır.
Dolayısıyla FAO ve Birleşmiş Milletlere bağlı ülkeler, gıda günü olarak ilan edilen 16 Ekim’de insanlara adil, kolay erişilebilir ve güvenli bir gıdaya nasıl ulaşabileceği konusunda bir farkındalık yaratmaya çalışmaktadırlar.
Fakat hepimiz biliyoruz ki Kuruluş yılı olan 1945 ten günümüze kadar geçen 72 yıl içinde, her ne kadar tarımda çok büyük gelişmeler yaşandıysa da güvenli gıdaya ulaşım konusundaki problemler çözülememiş, açlık sorunu hiçbir zaman ortadan kalkmamıştır.
Dünya nüfusu arttıkça bir taraftan gıdaya ulaşamayan insan sayısı yani açlık artmakta, gıdaya ulaşabilen insanların da güvenli, sağlıklı, besleyici besinler ile buluştuklarını söylemek maalesef mümkün değil. Güney yarı küre insanlarının neredeyse bir milyarı açlık çekerken ve hatta bir kısmı gıdasızlıktan ölürken, kuzey yarı küre insanlarının bir milyardan fazlası obez ya da obezlik sınırında, belki bir o kadarı da sağlıksız gıdalardan kaynaklı hastalıklara yakalanmakta.
Metropolleşmeyle birlikte şehir yaşamının artan zorlukları, dengesiz ve sağlıksız beslenmeye, sağlıksız beslenme ise çeşitli hastalıklara yol açmakta.
Bilim insanları yüzyılımızdaki hastalık artışlarının çoğunun yediğimiz gıdalar ile ilişkisini vurguluyorlar. İşlenmiş ürünlerdeki riskler bir tarafa , işlenmemiş ürünlerdeki tarım ilacı kalıntıları da önemli bir risk unsuru.
Bugün yaşamımız artık “şirketlere” emanet edilmiş durumda, yaşamımız şirketler tarafından yönlendiriliyor. Ektiğimiz tohumdan yediğimiz besinlere kadar her şey şirketlerin ve sanayinin üretim ve kontrolünde. Madalyonun diğer tarafında ise doktorlar, hastaneler ve ilaçlar var. Yani Endüstriyel tarım ve gıda endüstrisinin ürettiği sağlıksız besinler, hızla büyüyen bir Sağlık Sektörünü hatta Sağlık Endüstrisini yaratıyor.
İşte bu nedenlerle Gıda Egemenliği kavramını önemsiyoruz. Gıda egemenliği konusunda yürütülecek politik mücadelede, tarımsal politikanın kapitalist ve endüstriyel kimliğinden sıyrılması, tarımsal alanlarda üretim yapan topraksız ve küçük üreticilerin korunması, üretimde doğal üretim yöntemlerin teşvik edilmesi (doğal tarım, ekolojik tarım, ya da iyi tarım uygulamaları gibi), yerel üretim metotlarının geliştirilmesi, üreticiden tüketiciye aracısız mal sağlayan ekolojik üretim-tüketim birimlerinin, toplulukların ya da kooperatiflerin kurulması gerekmekte.
Peki bizler gerçek gıdaya yani sağlıklı ve besleyici gıdaya nasıl ulaşacağız?
Gerçek gıdayı tüketmek isteyenler örgütlenecekler, gerçek gıdayı üreten ya da üretecek olan çiftçiyi ya da küçük aile işletmelerini, ya da kooperatifleri bulacaklar. Aralarında ortak bir yaşam başlayacak, birbirlerini destekleyecekler.
Tüketiciler karşılığında para ödeyecekleri gıdanın doğal, ekolojik ürün olduğunun, sağlıklı ve güvenilir, gerçek gıda olduğunun bilincinde olabilmelidir.
Yani bir tarafta 50-100 veya daha çok tüketicinin bir araya geldiği diğer tarafta da bir veya daha çok üreticinin organize edilmesi ile oluşan aracısız bir doğrudan üretim ve satış sistemi.
İşte Nilüfer Kent Konseyi ve bu konuya duyarlı birey ve örgütler olarak biz bunu Bursa Nilüfer’de gerçekleştirmek istiyoruz. Bu nedenle 21 Ekim Cumartesi günü Nilüfer Dernekler Yerleşkesinde yapacağımız Gıda Toplulukları Forumu’nda Türkiye’de kurulan ve başarılı bir şekilde çalışan Gıda Topluluk ve Kooperatiflerinin temsilcilerinin deneyimlerini dinleyeceğiz. Çalışma şekilleri, üye sayıları, üyelerin ve topluluğun sorumlulukları, tedarik zinciri, dağıtım ve paylaşım sistemi , pratikte yaşanan problemler ve zorluklar konusunda kendilerinden bilgi alacağız.
Etkinliğin ikinci bölümünde ise Bursa Nilüfer’de kurulacak olan gıda topluluğunun yol haritasını çıkartmaya çalışacağız.
Sizler de bu çalışmalarda ve gıda topluluğu içinde yer almak istiyorsanız 21 Ekim Cumartesi saat 14:00 de Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nde buluşalım.
Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu