Aydınlanmanın Işığı Sönmeyecek!
19.04.2018
19:00

Aydınlanmanın Işığı Sönmeyecek!

Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Türkiye’nin kalkınması, okuma yazma oranının artırılması, köy okullarına öğretmen yetiştirilmesi ve çağdaş bireyler yetişmesine katkı sunulması amacıyla açılan Köy Enstitüleri’nin kuruluş yılı dönümü, Nilüfer’de kutlandı. 17 Nisan 1940 tarihinde dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde açılan Köy Enstitüleri’nin 78’inci kuruluş yılında, Köy Enstitüleri’nin önemine ve özlemine bir kez daha vurgu yapıldı.

Nilüfer Kent Konseyi, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Bursa Şubesi ve Nilüfer Belediyesi iş birliğiyle Plaza 16’da düzenlenen etkinliğe, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Bursa Şube Başkanı Jülide Akköprü, Gazeteci Abbas Güçlü, Köy Enstitüleri mezunları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kuruluşunun üzerinden 78 yıl geçmesine rağmen, Köy Enstitüleri’nin değerinin hiç azalmadığına değindi. 
Bozbey, ‘Ne yazık ki ülkemizde, eğitim yap-boza dönmüş durumda ve Köy Enstitüleri dönemindeki kalite yakalanamıyor. Öğrenciler, aileler, eğitimciler ne yazık ki gerçek anlamda eğitim sistemine hasret kalmış durumda. Artık bir saniyede, isteğimiz bilgiye ulaştığımız bir çağdayız. Ama eğitim yalnızca bilgi midir? İşte, 78 yıl önce kurulan Köy Enstitüleri, bunun için hala çok önemli bir örnektir. Çünkü, eğitim bir bütündür ve her şeyin başı eğitimdir. Dünyanın sorunu da eğitimdir. Eğer bugün ekolojik sorunlar yaşıyorsak, çevre bilinci eğitimi zamanında verilmediği içindir. Bu nedenle eğitim dünyayı değiştirmemiz için kullanabileceğimiz en güçlü silahtır. Eğer Köy Enstitüleri kapatılmasıydı, hiç kuşkusuz bugün Türkiye çok farklı bir noktada, bilimin ışığında yürüyen yolda olacaktı. Çünkü Köy Enstitüleri, yaratıcılığının bir ürünüydü ve yetiştirdiği öğretmen niteliği hala aşılamadı’ dedi.

Köy Enstitüleri döneminin, aynı zamanda Anadolu aydınlanmasının yaşandığı bir dönem olduğunu belirten Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp de ‘Hey yıl 17 Nisan’ı kutlarız. Bugün, Türkiye öğretmen hareketi içinde çok önemli bir gündür. Köy Enstitüleri Cumhuriyet dönemine damgasını vuran bir eğitim sistemiydi. Enstitülerin bir ruhu vardı ve bizler her yıl o ruhu yaşatmak için bir araya geliyoruz. Köy Enstitüleri ve öğretmenlerimizin ışığı hiç sönmeyecek’ dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Gazeteci Abbas Güçlü ile söyleşi gerçekleşti. ‘Köy Enstitüleri Sistemi Günümüze Nasıl Uygulanır’ konusunda düşüncelerini katılımcılarla paylaşan Abbas Güçlü, günümüz eğitim sistemindeki çatlaklara da değindi. Yoğun ilgiyle karşılanan Güçlü, söyleşi sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

Törende Köy Enstitülüler Derneği Bursa Şube Başkanı Jülide Akköprü, derneğin kurucu başkanı Lemanser Sükan’a tüm Köy Enstitüleri mezunu eğitimciler adına teşekkür plaketi verdi. Etkinlikte Burak Sakarya yönetmenliğindeki Sıtkı Akkay Oratoryosu sahne alarak sevilen eserleri seslendirdi.

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…