MAHALLE HAKKINDA

Eski adı Misi olan Gümüştepe mahallemiz yeşil ve tarihi güzelliğiyle sadece Nilüfer’in değil Bursa’nın en nadide bölgelerinden biri. Tarihi yapılarını zamana karşı saklayarak günümüz nesillerine aktaran Gümüştepe, Nilüfer Belediyesi’nin turizm açısından en önem verdiği mahallelerden bir tanesi. Bin 300 nüfuslu Gümüştepe Mahallesi’nde geride kalan 5 yıllık dönemde 3 bin 545 metre asfalt kaplama, bin 105 ton asfalt yama, 2 bin 530 metre yol açma, 510 metre tretuvar çalışması yapıldı; 176 ton geri kazanım atığı toplandı.

8 yıldır Misi Yerel Lezzetler Şenliği’ne ev sahipliği yapan Gümüştepe, bölgedeki kadınların yemek konusunda hünerlerini yarışma ve çeşitli etkinliklerle gözler önüne seriyor. En güzel bulaşık yıkama yarışmasıyla erkekleri de şenliğe katarak keyifli anlar yaşanmasına yol açan Nilüfer Belediyesi, yer tahsis ederek aktif çalışmalarına olanak sağladığı Misi Kadın Derneği ile de ortak çalışmalara imza atıyor.

Bursa’nın tarih kokan doğa harikası Misi’de, Nilüfer Misi Köyü Kadınlar Derneği üyesi kadınlar Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Hibesi sonucu 2 binada yerel lezzetler ve ipek koza evi olarak kullanılmak üzere KOSGEB ile protokol imzalayarak yerel lezzetlerini profesyonel anlayışla ziyaretçilerinin beğenisine sunmaya hazırlanıyor. Misili kadınlar, Nilüfer Belediyesi ve Gümüştepe Muhtarlığı’nın ortak yürüttükleri proje ile tarihi Misi Köyü’nde geleneksel geçim kaynakları olan ipekböcekçiliğini ve tarihi Bursa yemeklerini yaşatarak kültürel cazibe merkezi yaratmayı hedefliyor. Nilüfer Misi Köyü Kadınları Derneği, KOSGEB’le imzaladıkları eğitim protokolle de  “Yüzde 100 Misia Projesi”  ile fonlanan faaliyetlerin tamamlayıcısı olacak girişimciler eğitmeyi amaçlıyor. Misi’nin tarihi ve kültürel değerlerini yaşatmak amacıyla Nilüfer Misi Köyü Kadınlar Derneği üyesi yaklaşık 30 kadın 70 saatlik eğitimler alarak işletmelerini faaliyete geçirecek. Nilüfer Belediyesi dernek kurma safhasında Misili kadınların yanında olurken, dernek binası tahsis etti.

Nilüfer Belediyesi, ipeği ve kozayı yaşatmak adına ipekböcekçiliği ve koza evi şeklinde düzenlenen iki evi derneğe tahsis etti.

Nilüfer Belediyesi bölgede kadınların daha fazla sosyal hayata katılmaları için çeşitli kurslar düzenledi. El sanatları, girişimcilik, bilgisayar, İngilizce gibi kurslara katılan kadınlar kendilerini geliştirme imkânı bulurken, “Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın” projesine de katılarak büyük ilgi gösterdiler.

Nilüfer Belediyesi, bugüne kadar tesis olmadığı için Avrupa Kamp ve Karavancılar Federasyonu’nun haritalarıyla, karavan tatilcilerinin güzergâhında olmayan Bursa’yı, bu alanda en gözde uğrak yeri haline getirecek bir projeyi de hayata geçirdi ve Misi Kamp Karavan Alanı’nı hizmete sundu. Dünya standartlarında planlanan parkta kampçıların enerji ve haberleşme ihtiyaçlarının karşılanacağı ünitelere de yer verildi. Açıldığından bugüne günde ortalama 10, ayda ise sonbahar olmasına rağmen 100’e yakın karavanlı konuk ağırlayan tesis, Nilüfer Çayı yanında yerli ve yabancı karavancıların gözdesi haline geldi. Ekim ayı içerisinde açılışı yapılan Misi Kamp Karavan Alanı, Avrupalı karavancıların güzergâhına da dahil oldu.

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mimari açıdan da önemli bir bölge olan Misi’de, bu değerleri ön plana çıkarmak için yıllardır restorasyon ve cephe sağlıklaştırma çalışmalarının yanı sıra bölgeyi tanıtmak için de şenlik organizasyonları yapılıyor.  2011 yılında bunların yanı sıra Misi’yi turizm açısından hareketlendirecek projelere de başlandı.

İlk olarak Nilüfer’e gelenlerin uğramadan geçemedikleri bir bölge haline gelen Misi’de hem konaklanacak yer ihtiyacını gidermek, hem de tarihi dokuyla iç içe bir konaklama ortamı yaratmak amacıyla tescilli yapılardan biri Nilüfer Belediyesi tarafından konukevine dönüştürülüyor. Köy meydanında bulunan ve daha önce cephe sağlıklaştırması yapılıp çatısı yenilenerek bilim-çocuk merkezi olarak restore edilmesi planlanan 3 katlı bina, bu amaçla kullanılacak. 431 metrekarelik alan üzerine kurulup, bölgedeki en büyük tarihi yapı olan binanın restorasyon projesi revizyondan geçirilerek, bina mimari özellikleri korunarak konaklamaya uygun hale getirildi.

Yine köy meydanında bulunan ve tescilli binalar içinde Misi’nin tek balkonlu yapısı olan iki katlı ahşap bina da restore edildi. Meydanda caminin yanında bulunan ve Misi’deki en eski yapı olduğu tahmin edilen 2 katlı bina da kendini taşıyamaz durumda olduğu için yıkılarak orijinaline uygun biçimde yeniden inşa ediliyor. Bölgedeki tek tepe pencereli ev olan ve alt katı taş, üst katı ahşap konstrüksiyon olarak yapılandırılan binanın rekonstrüksiyon çalışması tamamlandı. Burada açılan çocuk kütüphanesinde çocukların hem kitaplarla iç içe olmaları hem de dersleri için kaynak desteği alma olanağı sağlanırken çeşitli atölye çalışmalarından yararlanma, okur-yazar buluşmalarına katılma imkânı sunuluyor.

Misi de yine yaz akşamları ve Ramazan etkinlikleri bölgeye renk katarken, ünlü sanatçılar da Gümüştepe halkıyla buluşarak şenlik kapsamında sahne aldı. Bölgede ayrıca Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği konserleri ile gezici sinema gösterimleri de düzenlendi.

Gümüştepe İlkokulu’na Atatürk köşesi yaptırılmıştır.


YÜRÜTME KURULU
ALINAN KARARLAR
HABERLER
Fotoğraf Müzesi'ne onay
Gümüştepe Mahalle Komitesi ilk toplantısını yaptı.
Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…