Kömürlü Termik Santrale Hayır!
06.11.2014
00:00

Kentimizde, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan ve buhar ihtiyacını ağırlıklı olarak doğalgaz ile üreten firmaların, buhar maliyetlerini düşürmek amacıyla bölge yönetimi tarafından kentin göbeğine, Bursa Ovası'nın kalbine kömür yakıtlı termik santral kurulmak istenmektedir. 

Bursa’da tüm kentin olumsuz etkileneceği kömür yakıtlı Termik Santral yapılırken, kent yaşayanlarının yok sayılarak sadece bir kısım sanayiciye para kazandırmak amacıyla santral kurulmak istenmektedir. Bu santral kurulursa sadece yakınındaki yerleşim bölgeleri zarar görmeyecek Bursa’nın tamamı zarar görecektir. 

Bursa kamuoyu ve Bursa halkı bu konudaki görüşünü net olarak ortaya koymaktadır; Para için, kar için milyonlarca insanın hayatı tehlikeye atılamaz. Bursa’nın insanına, doğasına, çevre değerlerine saygısızca kentin hiçbir dinamiğinin görüşü alınmadan Ankara’dan resmi izin alarak Bursa’da oldu bittiyle Termik Santral kuracaklarını düşünenler ve bu santralin kurulmasına izin verecek olanlar yanılmaktadırlar. 

Bursa gibi bir kente, 200 km uzaktan her gün kamyonlarla binlerce ton kömür getirerek ve binlerce ton külü şehirden çıkarmaya çalışarak enerji üretmek, her gün binlerce ton kömürün yanması esnasında havaya salınan zararlı maddelerin bu kentin, tarımına, doğasına, çevresine turizmine vereceği zararları görememek çok acıdır. Bunları göremeyenlerin gözlerini para bürümüştür. Bunun için halkın sağlığıyla oynayanlara en doğru cevabı yine halk verecektir. 

Bursa da kurulan 'DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu' yüzün üzerinde kurumsal katılımla bu santralin kurulmasının yanlış olduğunu söylemektedir. Bu platformda Akademisyenler, Meslek Odaları, Kent Dinamikleri, Hemşeri Dernekleri ve birçok sivil toplum kuruluşu bulunmaktadır. Bursa kenti bir bütün olarak santrale karşı olarak kenetlenmiştir. Bu insanlar hep bir ağızdan 'Bursa Ovası'nda termik santral kurulamaz' demektedir. Bizler biliyoruz ki, sermaye yalnızca kendi çıkarını ve karını düşünür. Karlılığı arttığı sürece havayı, suyu kirletmenin, tarımsal ürünlere gelen zararın, vatandaşın hasta olmasının sermayedar için bir önemi yoktur. DOSAB yönetiminin Bursa Ovası'nın ortasına termik santral yapması bunun en son kanıtıdır. 

Bizler, DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu bileşenleri olarak, ülkemizde ve dünyada bir benzeri olmayan, Bursa’nın kalbine dikilmeye çalışılan DOSAB Termik Santralini istemiyoruz! Kurulmaması için yapılması gereken mücadeleyi genişleterek sürdüreceğiz. 

DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…