İşletmeciler, hizmet sektörü çalışanları ve müzisyenler 6. kez buluştu
22.02.2021
14:01

Pandemi döneminde büyük zorluklarla boğuşan işletmeciler, hizmet sektörü çalışanları ve müzisyenler seslerini duyurmak için 6. kez bir araya geldi. Bu hafta Yüzüncüyıl Mahallesi Uğur Mumcu Bulvarı Arena AVM önünde buluşuldu ve basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını BTSO Komite Üyesi İskender İskenderoğlu okudu.

 

Bursa, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla ve Samsun olmak üzere 7 ilde okunan ortak basın açıklaması şöyle;

 

KAPANAN VE KISITLANAN İŞLETMELER ÇARESİZ VE SABRI TÜKENMİŞTİR!!!

1 yıla yakın süredir Dünyayı ve Ülkemizi etkisi altına alan Covit-19 Salgını dolayısıyla birçok sektör zarar görmüş ve görmeye devam etmektedir. Özellikle yeme-içme sektörü bitme noktasına gelmiştir. Pandemi öncesi ekonomik krizde olan sektörümüz, salgın koşullarına hazırlıksız yakalamıştır.

Açıklanan destekler birçok işletmeyi kapsamadığı gibi kapsadığı işletmeler için de yetersiz olmuştur.

Bugüne kadar açıklanan destekler, sadece Türkiye Esnaf Sanatkar Odasına kayıtlı esnaflara olup, 3 ayı kapsayan 1000TL hibe, 500-750TL kira desteği ve alınmış olan kredilerin 6 ay ötelenmesi dışında bir destek verilmemiştir.

Yeme-İçme sektörüne ait birçok işletme, sermaye şirketi vasfına sahip olup, Ticaret Odalarına kayıtlıdır. Onbinlerce  işletme bu desteklerden faydalanamamıştır. Ticaret Odalarına kayıtlı bu işletmeler için ise sadece, bir önceki yıla göre yüzde 50 ciro kaybı şartı ile yüzde 3 destek verileceği açıklanmıştır. İşletmelerin bir önceki yıla göre girdi maliyetleri kat be kat artmış olup bazı işletmeler daha kısa süre açık olmalarına rağmen, geçen yılın cirolarına yaklaşmıştır. Bu koşulları sağlayacak işletme sayısı ise yüzde 5`i geçmeyecektir.

Yetkililerden durumu daha iyi analiz etmeleri ve sektör temsilcilerine kulak vermelerini talep etmekteyiz. Aksi takdirde toplum yapısında geri dönülemez izler bırakacaktır. Ekonomik sıkıntılar yüzünden, hayatına son verenler her geçen gün artarken, aile bütünlüğü zarar görmeye ve boşanmalarla sonuçlanmaya başlamıştır. Bulunduğumuz noktadan bakıldığında sektörün aynı işletmeler ile tekrar ayağa kalkması mümkün değildir. Sektörün yüzde 30`una yakın işletmesi, hiç açılamayacak duruma düşmüştür.Sektörümüz istihdam temelli olup, mevcut durumdan toplumun geniş tabanı etkilenecektir. İşletmelerin açılması ile birlikte, işten çıkarmaların da önünün açılacağı için sektörümüz de yaklaşık 750 bin kişi işsiz kalacaktır.

KAPANAN VE KISITLANAN İŞLETMELERİN TALEPLERİ;

Salgın esnasında kapanan ve kısıtlanan işletmelerin maddi kayıplarını gidermek üzere, işletmelerin mali esasları dikkate alınarak hibe desteği verilmesini

Salgın sebebiyle iş yapamaz duruma gelmiş işletmelerin kira, vergi, sgk, tedarikçi borçları, için yasal takiplerin acilen durdurulmasını

İşletmelerin açılması için 1 yıl geri ödemesiz, sıfır faizli işe başlama kredi desteğinin sağlanmasını

Kapanan ve kısıtlanan işletmeler, yapılandırdığı borçlarını ödeyemeyeceği için, mevcut yapılandırmaların ilk ödeme süresinin 1 yıl uzatılmasını

Pandemi süresi içinde alınan tüm kredi ödemelerinin 1 yıl süre ile ötelenmesini

Mevcut istihdamın korunması adına, işletmelerin ayakta kalabilmesi için 1 yıl boyunca;SGK Prim, vergi, stopaj, işgaliye vb. ödemelerin alınmamasını, 2 milyon aile ortalama 8 milyon kişi adına talep ediyoruz.

 


Basın açıklamasının ardından müzisyenler, konu ile ilgili yaptıkları şarkıyı seslendirdiler. 

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…