Kent Konseyleri musilaj sorunu için Bandırma’da toplandı
15.11.2021
09:34

Güney Marmara Kent Konseyleri, Bandırma Kent Konseyi ev sahipliğinde belediye toplantı salonunda bir araya geldi. Toplantı Türkiye Kent Konseyleri Platformunun (TKKP) Edirne`de yapılan İklim Krizi ana temalı toplantıda alınan kararlar doğrultusunda gerçekleştirildi. Toplantıya, Bandırma, Nilüfer, Gemlik, Gelibolu, Çanakkale, Edremit, Gönen, Susurluk, Odunpazarı, Adalar, İzmit ve Mudanya Kent Konseyi Başkanları katıldı. Toplantı sonrasında sonuç bildirgesini Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş okudu. Bintaş, ``Musilaj 21 Kasım 2020 tarihinde Bandırma Kapıdağ bölgesinde su yüzeyine çıkmıştır. Uzun yıllar musilaj sorunu denizin içinde bir sorun olarak zaten mevcut durumdayken, iklim krizinin aşılmaz limitlere gelmesi, evsel ve endüstriyel atıkların Marmara denizine arıtılmadan bırakılması ve sonucunda deniz suyunun 2,5 derece daha fazla ısınması musilajı bizle büyük bir sorun olarak tanıştırmış oldu`` dedi.

 

25 milyon insanın yaşadığı Marmara Denizindeki 7 kentin yandığına dikkat çeken Binbaş; ``Gemlik, İzmit, Bandırma kıpkırmızı. Bunun nedeni sadece evsel atıklar değil, Türk Endüstrisinin yüzde 70`ini taşıyan Marmara Bölgesi`nin endüstriyel, tarımsal ve evsel atıklarıdır. Bu yangından etkilenen deniz süngerleri ve çayırları, midyeler, balıklar yani bütün deniz canlıları bu bozuk ekosistemde yok olmayla karşı karşıya kalmıştır. Marmara`da avlanan balık miktarı 80 bin tondan 20 bin tona düşmüştür. Hem geleceğimiz hem ekonomimiz büyük bir tehdit altındadır. Bunun için 8 Haziran 2021 tarihinde hazırlanan Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığının hazırladığı 22 maddelik Marmara Koruma Eylem Planları uygulanmaya başlamalı ve sürdürülebilir olmalıdır. Amasız ve fakatsız bu maddelerin uygulanması ve denetlenmesi önemlidir`` ifadesini kullandı.

 

Binbaş; ``Güney Marmara Kent Konseyleri olarak birebir etkilendiğimiz bu sorun karşısında bu planın takipçisi, katılımcısı ve ısrarla koruyucusu olacağız. Hiç kimse tek başına sorumlu değildir. Canlı yaşamını ve döngüsünü saygıyla korumak ve sürdürme sorumluluğumuzla hep beraber omuz omuza gelecek güzel günler için mücadele etmeye hazır olduğumuzu buradan bildiriyoruz. Atık arıtma tesislerinin yüzde 50`den yüzde 100`e çıkarılması, vatandaşların aktif olarak sürece katılması ve bilinçlendirilmesi, Marmara Belediyeler Birliği Toplantısına TKKP`nin İklim Krizi Çalışma Grubu olarak dahil olma taleplerimizin karşılıksız kalmamasını istiyoruz. Eylem Planlarıyla ilgili toplumsal heyecanın yitirilmemesi gerekmektedir. Musilajın neden değil bir sonuç olduğu unutulmamalıdır. Gelecekle ilgili kaygılarımızın devam etmesi gerekmektedir. Kamuoyu baskılarını sürdürmemiz geleceğimiz için gereklidir ve bu heyecanı, ilgiyi sıcak tutmak için biz hazırız. Marmara denizi ve sulak alanlarımız bizim fosseptiğimiz değildir. Denizlerin bizim yardımımıza ihtiyacı var. Tüm canlıların yaşanabilir yarınları için birlikte omuz omuza kolektif anlayışla çalışmaya devam edeceğiz`` diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Neslihan Binbaş toplantının ardından Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun`u ziyaret etti. 

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…