Mücadele ve Dayanışmaya Devam!
25.11.2021
16:19

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü`nde ``İstanbul Sözleşmesi`nden, Haklarımızdan ve Hayatlarımızdan Vazgeçmiyoruz, Mücadele ve Dayanışmaya Devam!`` demek için bir araya geldik. Nilüfer Kent Konseyi önünden başlayan coşkulu yürüyüşümüz, Nilüfer Halk Evi Cumhuriyet Meydanı önünde son buldu. Kadın Meclisi Başkanımız Serpil Altun, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

``25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti`nde faşist diktatör Trujillo`ya karşı mücadelenin öncüsü olan üç kız kardeşin; Maria, Minerva ve Patria Mirabel`in öldürüldüğü gün. Mirabel Kardeşler 61 yıldır dünyanın dört bir yanında erkek-devlet şiddetine karşı direnen kadınların özgürlük mücadelesinde yaşıyor.

Evdeki şiddetin sokaktaki şiddetle, erkek şiddetinin devlet şiddeti ile birleştiği, salgının yeniden ağırlaştığı ve ekonomik krizin derinleştiği koşullarda, iktidar sıkıştıkça kadınların bedenlerine, emeklerine ve hayatlarına saldırıyor. Destek görmeyen, iş bulamayan, çocuklarını bırakacak bir kreş, sığınacak bir yeri olmayan, yoksullukla terbiye edilmeye çalışılan kadınlar şiddet gördükleri evlere mahkûm oluyor. Yoksulluk ve işsizlik derinleştikçe şiddet de katmerlenerek büyüyor.

İstanbul Sözleşmesi`nin feshi ve 6284 Sayılı Yasanın fiili olarak uygulanmamasıyla kadınlar şiddet karşısında ekonomik, politik, hukuki ve toplumsal olarak savunmasız ve güvencesiz bırakılmaya, denetlenmeye, kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Kadınların haklarına dönük bu saldırılar bir yandan da cezasızlık politikalarını besliyor. Erkeğe, kadını ehlileştirmek için sınırsız şiddet hakkı tanıyan iktidar; erkeğin bunu yapabilmesi için iyi hal ve tahrik indirimleriyle hukuki bir alan yaratıyor.

Bugün bize sundukları; İstismar, cinayet, şiddet, cezasızlık, nafakanın gaspı, eşitsizlik, kazanımlarımızın ve haklarımızın yağmalanması, cinsiyetçilik, dincileştirme, homofobi, transfobi, savaş, baskı, güvencesizlik, emek sömürüsü, ekolojik talan, ekonomik yıkım ve kriz…

Ama hayır, kabul etmiyor, geri çekilmiyoruz. Bu düzeni tersine çevirecek gücümüz var, biliyoruz.

Hakkımız olanı Mücadele ve Dayanışma ile alacağımızı biliyoruz. Tepemize çöken bu kasvetli havayı dağıtmak için milyonlarca kadının eli elimizde biliyoruz!

Bu kasvetin yerine umudu koymak için,

Hayatlarımızın ve haklarımızın elimizden bir bir alınmasına izin vermemek için,

Umutsuzluğun yerine dayanışmanın coşkusunu koymak için,

Birbirimizi eşit, özgür ve hayatta istediğimiz için,

Ve elbette, `İstanbul Sözleşmesi, bir gün mutlaka yeniden!` demek için bu 25 Kasım`da sokaktayız!

 

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI

 

 

 

NİLÜFER KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ-NİLÜFER BELEDİYESİ EŞİTLİK BİRİMİ

 

 

Serpil Altun`un ardından Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer basına ve kadınlara seslendi. Açıklama şöyle:

Şiddetin her türlüsüne karşı mücadelemizin, dayanışmamızın ve kararlılığımızın simge günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü`nde bir kez daha bir aradayız. Dominik Cumhuriyeti`nde diktatörlüğe karşı direnen Mirabel kız kardeşlerin katledilmesinin 61. yıl dönümündeyiz.

 Her sene olduğu gibi bu 25 Kasım`da da şiddetin her türlüsüne karşı sesimizi yükseltiyoruz. Nilüfer`den, dünyadaki tüm kız kardeşlerimize selam olsun!

 Kadınlar her gün öldürülüyor, her gün binlerce şiddet olayının mağduru oluyor. Kadınları katleden, şiddete ve istismara maruz bırakan zihniyetin ve yaşadığımız her türlü şiddetin karşısında birbirimizden aldığımız güç ile dimdik ayaktayız ve olmaya da devam edeceğiz.

 Biz kadınlar yaşadığımız ülkeyi ve dünyamızı, kadınların ve tüm insanların eşit ve özgür olduğu, herkesin insanca yaşadığı bağımsız, özgür, adil bir yere dönüştürmek için emek veriyoruz.

Tüm bu karanlığa inat birbirimizle kurduğumuz bağ ve yalnız olmadığımızı bilmek kadınları yok eden zihniyete karşı bizi koruyan görünmez bir zırh gibi.

Şiddete, tacize, tecavüze hayır diyoruz yine ve bir kez daha! Haklarımız, hayatlarımız için mücadele ve dayanışmaya devam! Tüm kadınları dayanışmanın güzelliği ile saygı ve sevgiyle kucaklıyorum.

 

  

Açıklamaların ardından Nilüfer Belediyesi Basın Toplantı Odası`nda İnci Dönüşüm Derneği`nin yürütücülüğünü üstlendiği `Buzdağının ardında ne var?` atölyesi gerçekleşti. Katılım gösteren herkese teşekkür ederiz. Yaşasın Kadın dayanışması!

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…