İhsaniyeliler Kültürel Tesis Alanlarına sahip çıkıyor!
03.01.2022
15:26

İhsaniye Mahallesi`nde Vergi Dairesi`nin yanında bulunan Kültürel Tesis Alanının; hukuka, imar mevzuatına, kamu yararına aykırı bir şekilde Resmi Kurum Alanına dönüştürülmesi yönündeki imar planı değişikliğine itiraz etmek için İhsaniye Mahalle Komitesi üyeleri dilekçe toplamıştı. Dilekçeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklaması ile müdürlüğe teslim edildi. Basın açıklamasını İhsaniye Mahalle Komitesi üyesi Abdullah İlhan okudu.

Açıklama şöyle:

``Mahallemiz 2070 Ada 8 parselin bir imar planı değişikliği ile Kültürel Tesis Alanından Resmi Kurum Alanına dönüştürülmesine, hukuka, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı bu değişikliğe itiraz etmek, itiraz için topladığımız dilekçeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü`ne vermek için buradayız.

Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan söz konusu alan 1984 yılında onaylanan bu bölgenin ilk planlarından itibaren Kültürel Tesis Alanı olarak ayrılmıştır. Aynı zamanda bu bölgede 2000 yılında Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Daire Başkanlığınca `Nilüfer Kent Meydanı` projesi hazırlanmıştır. Bu proje kapsamında değişiklik yapılan kültürel tesis alanı ile birlikte Kaymakamlık, Vergi Dairesi, Belediye Hizmet Binası, 2 adet katlı otopark, ticari üniteler, içerisinde basketbol sahaları, tenis kortları ve futbol sahası yer alan spor kompleksi, pazar alanı, her türlü törenin gerçekleşebileceği meydan, yeşil alan ve havuz alanı yer alması planlanmıştır. Kültürel Tesis Alanı meydanın kuzey girişinde yer alan ve onu oluşturan en önemli mekanlardan birisi niteliğindedir. Kamusal mekanların yanı sıra sosyal ve kültürel mekanların da yer alması düşünülerek hazırlanan İhsaniye Kent Meydanı Projesi bu değişiklik ile bozulmuş olmaktadır.

2013 yılında yine aynı alan için Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi`nin 10.01.2013 tarih ve 36 sayılı kararıyla imar planı değişikliği gerçekleştirilmiş, karara karşı Nilüfer Belediyesince dava açılmış ve Bursa 3.İdare Mahkemesi`nin 30.04.2014 tarihli kararıyla imar planı değişikliği iptal edilmiştir. Bugün yeniden karşımıza çıkan benzer plan değişikliği mahkeme kararına uymayarak, mahkeme kararında açıkça belirtilen hususlar hiçe sayılarak, aynı yönde plan değişikliği yapıldığı için hukuka aykırı bir uygulamadır.

Yine söz konusu değişiklikte, yönetmeliğe aykırı olarak, Kültürel Tesis Alanının kaldırılmasına ilişkin ilgili kurum görüşleri alınmamış, Büyükşehir ve Nilüfer Belediyeleri planlama sürecinde bertaraf edilmiş, dahası aynı plan içinde, aynı bölgeye hizmet edecek eşdeğer alan dahi ayrılmamıştır.

Plan bütünlüğünü bozucu nitelikte olan ve kamu yararı niteliği taşımayan imar planı değişikliğine askı ilan süresi içinde itiraz ettiğimizi ve İhsaniyeliler olarak Kültürel Tesis Alanımıza sahip çıkmak için dün olduğu gibi bugün de mücadele edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.``

 

İlhan`ın ardından açıklamada bulunan Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş da; ``Dün olduğu gibi bugün de Nilüfer Kent Konseyi olarak İhsaniyelilerin, İhsaniye Mahalle Komitesi`nin mücadelesinin yanındayız`` dedi. Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Rasih Konca ise; ``Kültürel alanın tekrar eski haline dönmesini istiyoruz`` ifadesini kullandı.

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…