Gençler iklim adaleti için ses yükseltti
25.03.2022
15:24

Nilüfer Gençlik Meclisi olarak Küresel İklim Grevi`nde bir araya geldik. Görükle Spor Parkı`nda bulunan Nilüfer Gençlik Evi`nde gerçekleşen greve, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, yürütme kurulu üyemiz Nejla Yörüklü de katıldı. Yapılan basın açıklamasını gönüllülerimizden Kıvanç Gümen ve Sabriye Berna Görhan okudu.

 

Açıklama şöyle:

``Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi gönüllüleri olarak bugün buradan, tüm dünyadan arkadaşlarımızla beraber çıkarı değil insanlığı seç, diyoruz. Çünkü artık zamanımız gerçekten azaldı. Seçim yapmanın zamanı geçmek üzere. Bu seçimi yapmak karar vericileri neden bu kadar çok zorluyor farkındayız. Sebebi çok basit. Para. Ama şunu bilmiyorlar ki insanlığa ve doğaya verdikleri bu zararı parayla geri döndüremezler. Hatta krizin dönülemez noktasında, şu anda o çılgın dev termik santrali, maden ocağı projelerinden kazandıkları paradan daha fazlasını harcamak zorunda kalacaklar. Onlar da bunun farkında ama şu an sadece zevkleri için harcamak onlar için maalesef ki daha öncelikli.

 

Türkiye Paris İklim Anlaşması`nı imzaladı, İklim Şurası toplantısı yapıldı. Ama yine iklim krizi adına çözümler bulmak ve bunları icraata geçirmek yerine zeytinliklere göz diktiler. Geleceğimize göz diktiler. Bizim artık süslü kelimeler ile donatılmış boş cümlelere karnımız gerçekten tok. Neler yapmaya bizi nasıl susturmaya çalıştıklarının farkındayız ve pes etmeyeceğiz.

 

Yerelimizde bulunan Nilüfer Çayı, ilk çıkış noktasından tertemiz akmaya başlarken yol boyunca sanayi atıklarıyla kirletildiği için simsiyah bir hale bürünüyor ve kokuyor. Yıllardır herkesin bunun farkında olmasına rağmen neden hala bakanlık sessizliğini koruyor? Maalesef sadece Nilüfer Çayı da değil aynı şekilde İznik Gölü de kirletiliyor. Ayrıca senelerdir Cargill denen ve dünyanın en kötü şirketi seçilen şirket İznik Gölü’nü besleyen kaynaklardan tonlarca su çekiyor. En başında kaçak arazi kullanmasıyla gündem olmasına rağmen hala bir yaptırım da uygulanmadı.

 

Birçok köye bizim kendi devletimizin izniyle maden şirketleri girip oradaki insanların yaşamını, işlerini yani tarım alanlarını yok eden faaliyetlerde bulunuyorlar. Sonrasında hem artan maliyetleri hem de bu haksızlık karşısında çiftçiler işlerini bırakıyorlar. Kente göç etmek zorunda kalıyorlar. Kentteki insanları besleyen yuvalar yok ediliyor. Bunun sonucunda hepimizin bildiği gibi artık hiçbirimiz insanca yaşayamaz olduk. İşte bu yüzden aynı gemide değiliz. Karar vericiler ve kirletici şirket sahipleri hayatını lüks şekilde yaşayacak diye bizler sistemin en kör noktasına atılıyoruz. Bunun tek bir çözümü var. O da birlikte harekete geçmek!

Biz gençler her şeyin farkındayız. Siyasilerin her gün kavga etmesinden sıkıldık. Biz gerçekten çözüm için çalışan, süslü cümleler kurup bizi kandırmaya çalışmayan ve ayrımcı dille konuşmayan siyasiler istiyoruz! Önemli olan koltukta oturmanız değil yaptığınız işlerin faydasıdır, halkı yoksul bırakmamaktır.

İklim krizinin en somut etkilerini her yerde görüyoruz artık. Bu gerçeklikten kaçmak sadece kendimizi kandırmak olur. Gerçek sözler ve bilimin de ışığında doğru icraatlar yapılana kadar da direnmeye devam edeceğiz!``

Basın açıklamasının ardından Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile `Nilüfer`de İklim Yılı ve Gençler` konulu toplantı gerçekleşti. Küresel İklim Grevi ile ilgili etkinlikler 26 Mart Cumartesi (yarın) da devam edecek.

 

Program şöyle;

13.00 Tanışma ve Canlandırıcı

13.20 Eş Zamanlı Atölyeler

-İklim için çiz

-İleri dönüşüm

-Atıklardan heykelcik yapımı

16.20 İklim adaleti oyunu

17.00 İklim adaleti forumu

18.00 İklim için müzik

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…