Aydınlanmanın Işığı Sönmeyecek
19.04.2015
13:30

Köy Enstitüleri’nin 75. Yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Nilüfer Kent Konseyi Emekliler Çalışma Grubu ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ortaklığında Köy Enstitüleri’nin 75. Yıldönümü kutlamaları 3 Fidan Parkı’nda gerçekleştirildi. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Bursa Şube Başkanı Fevzi Topçuoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik soğuk havaya rağmen yoğun ilgi gördü.

Fevzi Topçuoğlu, ‘Köy Enstitüleri bir çok kesimin korkulu rüyası oldu. 1946 yılına kadar ışığını yaymaya devam etti fakat daha sonra müfredatı değiştirilerek uygulamalı dersler çıkartıldı ve teorik ders saatleri fazlalaştırıldı. Köy Enstitüleri bir mucizeydi, Tonguç Baba ve O’nu göreve getiren dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel bu mucizeyi gerçekleştirenlerdir. Köy Enstitüleri bir çok bilim adamı, eğitmen, araştırmacı ve 17.000 öğretmen yetiştirdi’ dedi.

Fevzi Topçuoğlu’nun ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey konuşmasında, ‘Geçen yıllara baktığımızda hangi okul, hangi üniversite çok kısa bir zamanda, ülkesini bu kadar geliştirecek mezun verdi diye sormak gerekiyor! Herhalde pek bir örneği olmasa gerek… İsmet İnönü’nün desteklediği, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla açılan Enstitüler genç Cumhuriyetimizin büyük başarısı, Anadolu insanının da kısa sürede neler yapabileceğinin göstergesiydi. Kapatılmalarının nedenleri ise konuşmaya sığmayacak kadar politik ve akademik analizi gerektiriyor. Kapatıldı ama mezunlarının aydınlık Türkiye’nin ilk harcını koymaları engellenemedi’ diye ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinden oluşan koro sahne aldı. Koronun ardından serbest kürsüde konuşan Köy Enstitüsü mezunlarından Faik Acar ‘Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç bir yumurtanın iki yarısı gibiydi ve Türk Milli Eğitimi’ne ışık verdiler’ diye ekledi. Etkinlik sonunda, Nilüfer Belediyesi Halk Dansları Ekibi, Zeynep Tuğcu’nun türküleri ve Nilüfer Belediyesi Roman Orkestrası’nın şarkılarıyla coşan katılımcılar oldukça keyifli vakit geçirdiler.

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…