Yaşasın kadın mücadelesi!
25.11.2015
18:00

Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin de bileşeni olduğu Bursa Kadın Platformu üyeleri ve çok sayıda kadın, 'Dikkat, bu ülkede kadın katliamı var', 'Katillerin peşinde, kadınlar direnişte' ve 'Erkek devlet şiddetine karşı isyandayız' yazılı pankartlarla Setbaşı'ndan Heykel'e yürüdü.

'Kadınlar savaş istemiyor', 'Yaşasın kadın dayanışması' ve 'Savaşa, şiddete, gericiliğe karşı susmuyoruz' sloganlarıyla Heykel meydanına yürüyen kadınlar burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Basına ve Kamuoyuna

Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Bugün kalbimizde Özgecan’ın hatırası ile sokaklardayız. Ülkemizde her gün 5 kadın en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülüyor. Kadınlar sürekli erkekler tarafından şiddet, taciz, tecavüze uğruyor. Daha geçen hafta Samsun’da kadın hastasının kocası tarafından şiddete maruz kalışını önlemek isteyen Doktor Aynur Dağdemir öldürüldü. Mahkemelerde suçlu erkeklere “iyi hal”, “Haksız tahrik”, “Saygın tutum” ve en son olarak da “Bir daha yapmaz” indirimleri uygulanarak erkek adalet tarafından korunduğuna şahit olduk. Erkeklere iyi hal indirimi uygulayanlar, maruz kaldıkları şiddet karşısında özsavunma hakkını kullanarak kocasını öldüren kadınlara müebbet hapis cezası uyguluyor.

AKP’nin uyguladığı kadın düşmanı gerici söylem kadına yönelen şiddeti meşrulaştırıp daha da körüklüyor. “Kadın erkek eşitliğine inanmayanlar”, “bir kadın olarak susmamızı isteyenler”, “kadın gibi yaşayacaklarına erkek gibi ölürüz” diyenler... Siyasetten, akademiye, hukuğa ve spora kadar tüm kamusal alanlar erkek egemen bir dil ile işgal ve inşa ediliyor.

SAVAŞ KADINLARI VURUYOR

Ortadoğu’da emperyalist politikalar ile başlatılan savaştan kadınların payına taciz, tecavüz ve ölüm düşüyor. Savaşa eklenen İŞID barbarlığı ile kadınlar köle pazarlarında satılıyor. Binlerce Suriyeli kadın ülkesini terk etmek zorunda kalıyor. Mülteciliğin genel yoksulluk sorununa mülteci kadınların yaşadığı taciz ve tecavüz ekleniyor. Pek çok Suriyeli mülteci kadın, erkeklerin ikinci eşleri olarak yaşamaya mahkum ediliyor.

SARAYIN SAVAŞINA KARŞI KADINLAR AYAKTA

7 Haziran seçim sonuçlarını tanımayarak Saray’ın ülkemizde başlattığı savaşta; çıplak cesedi yerlerde sürüklenen Ekin Wan, öldürülen kadınlar, çocuklarının cansız bedenlerini buzdolaplarında saklamaya çalışan kadınlar, evinde polis tarafından vurulan Dilek Doğan ve birçok benzeri örnek ile savaş politikalarının bedelini en çok kadınlar ödüyor. İster Kürt gençleri olsun, ister asker ve polis, ölümün ardından ateş Türk ve Kürt annelerinin yüreğine düşüyor.

Her gün 5 kadın ölümü ile egemen cinsiyetin ezilen cinsiyet üzerine bir cins kırımına dönüştüğü bu kadın katliamını biz kadınlar hep birlikte durduracağız. Bilinsin ki kadın katliamlarının olduğu her yerde kadın özsavunması da meşru bir haktır.

Mahkemelerde erkek adalet uygulamalarını kabul etmiyoruz. Erkek adalet değil gerçek adalet için mücadele edeceğiz.

Savaş politikalarının en büyük mağduru olan biz kadınlar, barışta ısrarcıyız.

Kadınları ikincilleştirerek üretilen bu kadın düşmanı dili reddediyoruz. Bu gerici eril dili üretenler, kadına yönelik şiddetin baş sorumlularıdır. Kadın düşmanı AKP’den ve Saray’ından hesabı biz kadınlar soracağız.

Evde, işyerinde, sokakta kadınların barış içinde eşit ve özgürce yaşayacakları bir dünyayı biz kadınlar hep birlikte kuracağız.

YAŞASIN KADIN MÜCADELESİ

BURSA KADIN PLATFORMU

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…