NKK 13. Genel Kurulu
20.12.2015
11:00

Nilüfer Kent Konseyi 13. Olağan Genel Kurulu Nazım Hikmet Kültürevi'nde gerçekleştirildi

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başlayan genel kurul 'Mahalle Örgütlenmesi ve Katılım Hakkı' paneliyle devam etti.

Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi Eş Başkanı Berk Kaya'nın moderatörlüğünü yaptığı panele Prof. Dr. Cengiz Aktar, Şehir ve Bölge Plancısı Sezin Üskent ve Oyuncu/Yönetmen Mert Fırat konuşmacı olarak katıldı. Genel Kurul'a Mahalle Komiteleri, Nilüfer Kent Konseyi gönüllüleri, sivil toplum kuruluşları, odalar, sendikalar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelde ilk olarak oyuncu yönetmen Mert Fırat söz aldı. Mahalle dayanışması ve halk evleri çalışmalarıyla gençlik yıllarında Ankara’da tanıştığını ifade eden Fırat, “Öğrenim için gittiğim İsveç’te sivil toplum örgütlenmesi hakkında çok önemli deneyimler elde ettim. Ülkeme döndüğümde çok fazla kurum ve örgütlerle ihtiyaçların çözümüne yönelik çalışmalar içerisinde bulundum. Arkadaşlarımla ‘İhtiyaç Haritası’ adı altında bir sivil toplum örgütlenmesi yapısı kurduk. Türkiye’nin il il mahalle mehelle ihtiyaçlarını belirlemek ve çözüm bulmak için mücadele ediyoruz. İhtiyaç Haritası’nın amacı Türkiye’de kent ve mahalle temelinde ihtiyaçların vatandaş katılımı ile sistematik bir şekilde öğrenilmesi, harita tabanlı olarak toplanması ve bu ihtiyaçların gerekli kurum/kuruluş veya özel kişiler tarafından karşılanmasının kolaylaştırılması için bir sistem oluşturmaktır' dedi.
AB Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Aktar da panelde merkeziyetçiliğe değindi. Bu coğarafyada Türkiye kadar merkeziyetçi bir ülke olmadığına dikkati çeken Aktar, “Görünen yerelleşme görünmeyen merkeziyetçilik bizleri yerelde, merkezin kulu kölesi haline getirdi. Ankara'dan Kars'ın ihtiyaçları anlaşılmaz. Büyükşehir Belediyesi'nde de Nilüfer ile ilgili kararların alınması o bölgedeki mahallenin ihtiyaçlarını bilmek demek değildir. Bir karar yerinde alınmalı. Çünkü mahallenin derdini o mahalleli bilir, merkezi yönetim burada etkisiz kalıyor. Mahallenin derdini Ankara’da makamında oturanlar bilemez. Bu engel ortadan kalkmadıkça Nilüfer gibi iyi örneklerin önünün açılması imkansızdır” diye kaydetti. 
Şehir ve Bölge Plancısı Sezin Üskent de Nilüfer’de Mahalle Komiteleri sürecine değinerek, “Mahalle Komiteleri sürecinin başında zorluklar yaşadık ama artık söz sahibi olmaya başlandı. Komite üyeleri karar süreçlerine etkin olarak katılmaya başladı. Şehirleri planlamak halkın gereksinimlerini bilmek çok önemli. Mahalle Komiteleri kendi yaşam alanlarını ve ihtiyaçlarını bu modelle kendileri belirliyor” şeklinde konuştu.

Genel Kurul sonunda Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu ve Genel Sekreter Elvan Atay katılımcılara plaket vererek teşekkür ettiler.

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…