23 Nisan kutlu olsun
22.04.2016
11:00

Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi ve Nilüfer’deki okullardan çocukların katılımıyla, Nilüfer Belediyesi Halk Evi Barış Meclisi’nde; büyükler, koltuklarını çocuklara devretti.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yerine Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Karya Smyrna Kaymaz oturdu. Belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve müdürler de okullardan katılan çocuklara hediyelerini verdikten sonra koltuklarını devrettiler.

Mustafa Bozbey konuşmasında, çocukların önemine ve 23 Nisan’ın dünyada çocuklara verilen tek bayram olduğuna değindi. Bozbey’in konuşmasından ve yer değişiminden sonra Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Karya Smyrna Kaymaz sunuma geçti.

Türkiye’deki çocukların yaşadığı sorunlara verilerle değinen Karya Smyrna konuşmasına şöyle devam etti: ‘Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi olarak Atamızın bize armağan ettiği fakat günümüz koşullarında tüm çocukların armağan olarak kucaklamasının engellendiği bu önemli günde ilk kez biz çocuklar karne almıyor, karne veriyoruz.
Siz büyükler; sınıfta kaldınız! Türkiye’de son 10 yılda cinsel istismara uğrayan çocuk sayısının 300 bini aştığını öğrendik! Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her 5 kadından ve her 13 erkekten biri çocukluğunda cinsel istismara uğruyormuş. Türkiye’de ise son 5 yılda çocuğa karşı cinsel istismar tam tamına yüzde 50 artmış! Nüfusu 300 binin altında 23 kentimiz var. Düşünün bir şehir dolusu cinsel istismara uğrayan çocuk! 2014 yılında ortaokuldan mezun olan 36 bin 401 kız çocuğunun açık liseler de dahil olmak üzere hiçbir eğitim kurumuna kayıt yaptırmadığı açıklandı. (Eğitim-Sen)

Nüfusu 36 binin altında 554 ilçemiz var. Düşünün bir ilçe dolusu eğitimden alıkonulmuş kız çocuğu! Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre evlenmek için yaş sınırı 18’dir. Sözleşmeye göre 18 yaşından küçük herkes çocuk sayılıyor. Türkiye’de evlenme yaşı 18 olmasına rağmen, 17 yaşında ailenin rızası ile 16 yaşta ise hâkim kararıyla çocuklar evlendirilebiliyor. TUİK’in yayımlamış olduğu İstatistiklerle Çocuk 2014 Raporuna göre 16-17 yaş grubunda 36.299 çocuk evliliği gerçekleşmiştir. Bu evliliklerin 34.629’u kız, 1.670’i erkek çocuk evliliğidir. Küçük yaşta yapılan evliliklerin bir kısmının da kayıt dışı yapıldığı dikkate alınırsa bu sayının daha da yüksek olduğu söylenebilir. Nüfusu 36 binin altında 554 ilçemiz var. Düşünün bir ilçe dolusu çocuk gelin!

İnsan Hakları Derneği verilerinde çocukların toplumsal alanda yaşadıkları şiddet yanında, görülmeyen, gizli kalan bir şiddet biçimi de aile içi ve okullarda yaşanan şiddettir. Her yıl tespiti yapılabilen yüzlerce çocuğun ev içinde şiddete uğradığı, kaba muameleye maruz kalıp darp edildikleri, aile bireyleri, yakınları, komşuları ya da tanımadıkları kişiler tarafından taciz edildikleri ya da ne yazık ki tecavüze uğradıkları görülmektedir. Korku ve tekrar yaşayabilecekleri endişesi ile çocukların bu vahim durumları açıklamakta zorlandıkları görülmüştür. Yine İHD raporlarında çocukların okullarda büyük oranda öğretmenleri ve okul idaresi tarafından kaba muamele ve şiddete maruz kaldıkları görülmektedir. Çocuklar bakım evlerinde ve eğitim kurumlarında da yaşamlarını yitirmekte, şiddete ve kötü muameleye uğramaktadır. 2015 yılı içinde 1’i kız olmak üzere toplam 5 çocuk eğitim kurumları içinde hayatını kaybetmiştir. Yine eğitim kurumlarına öğrenci taşıyan denetim ve kontrol sorumluluğu resmi makamlarda olan öğrenci servislerinin karıştığı kazalar sonucu 7’si kız çocuğu olmak üzere; toplam 13 çocuk hayatını kaybetmiştir. Yüzlerce çocuk da hem okullarda verilen yemeklerden hem de öğrenci servislerinin karıştığı kazalar sonucu yaralanmış ve uzuv kaybına uğramışlardır. 60 çocuk, eğitim kurumlarında kötü muameleye uğradığını iddia etmiştir. Bunlardan 24 tanesi darp - fiziki şiddet iddiasıdır. 36 çocuk ise cinsel istismara maruz kaldığını iddia etmiştir. Bakım evlerinde kalan 4 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı ve 21 mülteci çocuğun kaldıkları resmi bakım evinde ortadan kayboldukları iddia edilmiştir. AİHM’nin zorunlu din dersi ile ilgili Türkiye aleyhine vermiş olduğu karara rağmen halen okullarda zorunlu din dersi uygulaması devam etmektedir. UNİCEF’ in Ekim 2015 tarihinde yayımlamış olduğu Türkiye’de Suriyeli Çocuklar adlı çalışmaya göre 2.072 290 (iki milyon yetmiş iki bin iki yüz doksan) kayıtlı Suriyeli bulunmaktadır. Bunların 1.123.180 kişisi ( %54’ü) çocuklardan oluşmaktadır. Okul çağındaki çocukların sayısı 600.000, okula hiç gidemeyen çocukların sayısı ise; 385.000 kişidir. Türkiye’deki tüm diğer çocukların uğradığı hak ihlallerinin benzerleri ve daha fazlasına, ülkelerini terk etmek zorunda kalan sığınmacı çocukların da maruz kaldığı gözlenmektedir. Eğitim olanakları dışında barınma, beslenme, sağlık, psikolojik ve sosyal destekten mahrum kalma ve küçük yaşlarda evlilik ile çocuk işçiliği konusunda da ciddi hak ihlallerinin bu grupta yaşandığı basına yansıyan haberlerde görülmektedir.’

Konuşmasına yine Türkiye’deki çocukların yaşadığı sorunlara verilerle değinerek devam eden Çocuk Meclisi Başkanı, sonrasında çocukların ve kent yöneticilerinin sorularına yanıt verdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, çocuk hakları hususunda çalışmaya davet etti.
Başkan Bozbey, Çocuk Meclisi üyelerine, toplantılarının Nilüfer Belediyesi Halk Evi Barış Meclisi’nde yapılmasını önerdi. Çocuklar, meclis salonundan ayrılırken mutluluklarını dile getirdiler.

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…