Eskikaraağaç Leylek Şenliği - 2006
Tarih: 12/05/2006
Yer: Uluabat Gölü karşısı Eskikaraagaç Köyü

Leylek Şenliği'nin açılısı. 12 Mayıs Cuma akşamı, özellikle çevre köylerden gelen yaklaşık 1000 kişinin katılımı ile fener alayı eşliğinde yapıldı. Yağmur nedeniyle biraz ıslak bir fener alayından sonra, köy kahvesinde sunumlar gerçekleştirildi.İlk olarak Fransi ARICI'nın Uluabat Leylek Dostu Köyler Projesi kapsamında yaptıkları çalışmalar katılımcılara aktarıldı,ardından İspanya, Sırbistan, Almanya ve Azerbaycan' dan geren konuklar kendi ülkelerinde leylek koruma ile ilgili yaptıkları çalışmaları sundular. Şenliğin 2 günü İspanya. Sırbistan, Almanya ve Azerbaycan'dan ve şehir dışından gelen konuklarla göl çevresinde gezi düzenlendi.

 DOĞADER standında, Greenpeace Türkiye Ofisi'nden temin edilen Çernobil fotoğrafları sergilenip Nükleer Karşıtı Platformun kampanyası için imza toplandı.

Göl Çevresindeki köylerde, açik telli elektrik hatlarına çarpma ve evlerin çatılarındaki yuvaların bozulması sonucu, leylek sayısının son yıllarda büyük bir hızla azaldığı saptanmıştır. Göldeki kirlenme, göl civarında beslenme ortamlarının yok olması, bilinçsiz tarımsal kimyasal kullanımı ve kurbağaların yoğun biçimde toplanması da leyleklerin azalmasını etkileyen diğer etmenlerdir. Tüm bu etkiler sonucu bazı köylerde leylek yuvası kalmamış, bazılarında sayıları %10'lara kadar düşmüştür. 2004 yılında uygulamaları başlayan Leylek Dostu Köyler Projesinde, köylerde sayıları sürekli azalan leyleklerin çoğalmasını ve korunmasını sağlayacak çalışmalar yapılması amaçlanmaktadır.

 
Bu amaç doğrultusunda, eski elektrik hatlarının yenilenmesi ve kaplamalı hale dönüştürülmesi ile leylek ölümleri azalmıştır. Köylerde yaşam kalitesini yükseltmek için, pilot bölge olarak seçilen Fadıllı, Gölyazı, Uluabat, Gölkıyı, Yolağazı ve Yeşilova köylerinde çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında TEDAŞ' la işbirliği yapılarak, köylerdeki açık elektrik nakil hatları kablo hatlara dönüştürülmüş ve yenilenen direklere de 57 adet leylek yuva platformu yerleştirilmiştir. Köylerde çocuklara, Uludağ Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu tarafından çevre eğitimi verilmekte ve bu çocukların leylekleri takip ederek bilgilendirme yapması sağlanmaktadır. Çalışmalara, göl civarında bulunan yaklaşık 23 köyde devam edilecektir. 

Sosyal Medya’ da bize katılmayı unutmayın !
Nilüferli olmanın ayrıcalığını yaşamak, etkinliklerimizden haberdar olmak ve üyemiz olmak isterseniz lütfen e-posta adresinizi yazınız…